Glüten Nedir

21-03-2022 17:36
Glüten Nedir

Son zamanlarda insan sağlığına olası etkilerinden dolayı gündemde olan ve insanları tüketip tüketmemek konusunda ikiye bölen aslında bir proteindir glüten.

Peki glüten tam olarak nedir?

Glüten; buğday, arpa, çavdar, yulaf veya bunların melez çeşitleri gibi tahıllarda bulunan, glütenin ve gliadin proteinlerinin franksiyonlarından oluşan aslında bir protein kompleksidir.

Günümüzde glütenle ilişkili hastalık denildiğinde ilk akla gelen çölyak hastalığıdır.


Glüten içeren tahıl türleri

·         Buğday

·         Çavdar

·         Kavuzlu buğday

·         Arpa

·         Olgunlaşmamış kavuzlu buğday tahılı

·         Yulaf (glütensiz olmadığı onaylandığı sürece)

·         Küçük kavuzlu buğday

·         Fransız pirinci

·         Kamut

·         Tritikale

Glüten içeren gıdalar arasında un, buğday nişastası, ekmek kırıntıları, makarna, müsli ve bisküviden çubuk kraker çubuklarına kadar tüm pişmiş ürünler sayılabilir. Bununla birlikte, glüten, üretim sürecinde ve bağlayıcı unsurlar yoluyla birçok gıdada bulunabilir.

Glütenin besin değeri önemsiz olsa da unlarla çalışmak için uygun fizyolojik ve teknolojik özellikler sunar. Unu su ile birleştirdiğimizde yapışkan bir hamur haline getiren şeydir. Gluten ayrıca hamurun esnekliğinden ve bir arada tutmasından da sorumludur ve ekmek ve pişmiş ürünlere çıtırlık kazandırır.

 

Bazı insanlar için glüteni sindirmek neden zor?

Birçok durumda kalıtsal faktörler glüten intoleransında rol oynar. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi, enfeksiyonlar ve diyet de sorumlu olabilir. Buna benzer şekildeki tüm intoleranslar birbirine benzemez. Genel olarak, üç tip bozukluk arasında bir ayrım yapılır: çölyak hastalığı, glüten / buğday duyarlılığı ve buğday alerjisi. Genellikle, bu terimler eş anlamlı olarak kullanılır. Ancak etkilenen bireyler için tamamen farklı semptomlar ve zorluklar da beraberinde getirir.

Karın ağrısı, ishal ve baş ağrısı yaygın olarak bildirilen şikayetlerdir. Semptomlar ayrıca kas ağrıları ve eklem ağrısı içerebilir.

Ancak ekmek ve pizza yemeyi tamamen bırakmadan önce belirtilerinizin bir uzman tarafından teşhis edildiğinden emin olmalısınız. Glüten intoleransına sahip olup olmadığınızı öğreneceksiniz. Üç intolerans formunun ortak bir yanı vardır: Glütensiz bir yaşam tarzına sahip olmanın semptomları iyileştirdiği kanıtlanmıştır.

Glüten sadece kek, ekmek ve makarnada değil, aynı zamanda glütensiz görünen bazı gıdalarda da bulunur. Glütensiz yiyecekleri güvenilir bir şekilde bulmanıza yardımcı olacak bir genel bakış hazırladık.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.